Werkwijze

Controle en behandeling

Bij een gebitscontrole wordt telkens gewerkt volgens eenzelfde werkwijze. Er wordt gevoeld en gekeken naar de volledige mond van het paard: lippen, tong, wangen, lagen en tanden (snijtanden, hengstentanden, wolfstanden en kiezen). Om alles in detail te kunnen zien en niets te missen, wordt er een lampje op de mondspreider gemonteerd. Om een grondige inspectie te kunnen uitvoeren wordt het paard best gesedeerd. Hierdoor wordt het paard suf en zal het vlot meewerken tijdens de behandeling. Op deze manier is de behandeling voor zowel paard, eigenaar als de paardentandarts een aangename ervaring.

 

Werkwijze

Er wordt gewerkt met elektrisch en kwalitatief materiaal. Dit laat toe om zeer vlot, nauwkeurig en volledig te werken zonder vervelende bewegingen in de mond van het paard te maken of het slijmvlies te verwonden. Iedere behandeling gebeurt op een rustige manier en er wordt voldoende tijd genomen om uitleg te geven. Stel gerust al uw vragen wanneer ik bij uw paard ben, ik beantwoord ze met plezier! Wanneer het paard gesedeerd is mag u ook mee kijken en voelen.
Na afloop wordt er voor ieder paard een fiche opgemaakt waarop alle bevindingen worden aangeduid, samen met de gegeven behandeling. Wanneer het nodig is, zal ook de voeding bekeken worden met een bijhorend voedingsadvies.

Gelieve bij iedere behandeling contant te betalen. De tarieven zijn terug te vinden op de pagina “Tarieven”.

Werkwijze: deze 4 koppen worden gebruikt om de tanden elektrisch te raspen.

Werkwijze: enkel met elektrisch kwalitatief materiaal kan een grondige behandeling uitgevoerd worden.

Behandelingsmogelijkheden

Iedere gebitsbehandeling bestaat uit een basisbehandeling waarbij de emailpunten afgerond worden om het eet- en rijcomfort van uw paard te verhogen (zowel preventief als curatief bij wondjes). Dit kan ieder jaar opnieuw herhaald worden.
Bijkomend worden alle slijtage afwijkingen gecorrigeerd die ontstaan bij een niet perfect passend gebit of ongelijke slijtage van de tanden. Ook dit dient jaarlijks te gebeuren. Naast slijtage afwijkingen worden ook andere problemen in de mond behandeld zoals diastema's, slecht wisselende melktanden,... . Indien nodig kunnen er ook tandextracties gebeuren (melktanden, snijtanden, wolfstanden of kiezen). Enkel dierenartsen zijn bevoegd om tanden te trekken. Bij oude paarden met kauwproblemen wordt er een voedingsadvies opgesteld en krijgt u enkele voedingsstalen mee indien gewenst.
(Neem gerust een kijkje naar welke bijscholingen ik tot nu toe nog gevolgd heb.)

extractiemateriaal

Werkwijze: dit is een deel van het materiaal dat wordt gebruikt bij een kiesextractie.

Voorzieningen ter plaatse?

Er moet minimum 1 persoon aanwezig zijn om het paard (en de hoofdsteun) vast te houden. Daarnaast moet er elektriciteit en water beschikbaar zijn. De behandeling vindt bij voorkeur plaats in de poets-/wasruimte van de stal of een andere rustige plaats (binnen).

 

Voordelig

Het is voordeliger om meerdere paarden per stal te laten behandelen. De visite en voorrijkosten worden gedeeld door het aantal onderzochte/behandelde paarden (met een minimum van €5 per paard).
Indien gewenst kan de jaarlijkse gebitsverzorging gecombineerd worden met de jaarlijkse vaccinatie (enkel op aanvraag), het jaarlijks bloedonderzoek en/of mestonderzoek (parasitair: EPG telling).

 

Samenwerking

-Er wordt samengewerkt met DAP Kerckenbosch (Westmalle) voor zowel routine gebitscontroles en -behandelingen als voor uitgebreide behandelingen die verder onderzoek vereisen (zoals oa. radiografie).
-Voor uitgebreide behandelingen (zoals minimale invasieve transbucale extractie) wordt er samen gewerkt met een collega dierenarts-paardentandarts.
-Voor doorverwijzingen wordt er samengewerkt met Prof. Lieven Vlaminck van de Faculteit Diergeneeskunde te Gent.