Werkwijze

Ines Laurent

Om een paardengebit nauwkeurig te kunnen onderzoeken en behandelen is een lichte sedatie (d.m.v. injectie) vereist. Hierdoor wordt het paard rustig en ontspannen. Dankzij deze sedatie is er ook voldoende tijd om alles grondig te inspecteren en te behandelen. Een gebitscontrole en -behandeling duurt ± 30 à 45 minuten. Zonder sedatie kan een paard niet perfect stil staan tot aan het einde van de behandeling. Dit maakt dat er ook in alle veiligheid kan gewerkt worden voor zowel het paard, de eigenaar als de dierenarts. Wie dat wil mag zelf ook eens mee kijken en voelen in de mond van zijn paard voor en na de behandeling om zelf het verschil te zien en voelen.
Na de sedatie mag het paard 2 uur niet eten, dus voorzie best een plaats waar je paard nadien rustig kan staan zonder voedsel (los in een lege stal, vast hangen in stal met strooisel, poetsplaats, paddock zonder eten,...). Dit is om te voorkomen dat het paard zich zou verslikken als hij nog wat suf is en zou proberen om te eten.

Na de behandeling krijgt u digitaal een uitgebreid verslag toegestuurd. Gelieve bij iedere behandeling direct te betalen (bij voorkeur cash). De tarieven zijn terug te vinden op de pagina “Tarieven”.

⚠️ Merries op het einde van de dracht worden niet behandeld, tenzij strikt noodzakelijk wegens eetproblemen. In de laatste 3-4 maanden van de dracht wordt er niet meer gesedeerd.

Behandelingsmogelijkheden

De meeste gebitsbehandelingen bestaan uit een basisbehandeling waarbij de emailpunten afgerond worden om het eet- en rijcomfort van uw paard te verhogen (zowel preventief als curatief bij wondjes). Dit kan ieder jaar opnieuw herhaald worden. Ook haken of niveauverschillen worden bijgevijld. Hiervoor wordt er gewerkt met elektrisch materiaal om nauwkeurig en vlot te kunnen werken. 

Daarnaast kan de behandeling nog uitgebreid worden met: het behandelen van diastema's, tandextracties, het nemen van RX foto's,... en zelfs het opvullen van gaatjes in tanden!

Niet alle behandelingen kunnen ter plaatse gebeuren. Indien het om een complexe ingreep gaat, zal er hiervoor doorverwezen worden naar een gespecialiseerde kliniek.

Voorzieningen ter plaatse?

Wat moet er zeker aanwezig zijn:

  • minimum 1 persoon, bij voorkeur de eigenaar
  • werkruimte waarin het paard rustig kan staan (poetsplaats, wasplaats, stal)
  • elektriciteit
  • water
  • schaduw
  • een plaats waar het paard nadien rustig kan wakker worden zonder eten

In de winter: voorzie een plaats waar we tochtvrij kunnen staan, zonder slijk en liefst met warm water.
☀️ In de zomer: voorzie goede vliegenspray en/of een vliegendeken voor tijdens de behandeling. 


🌾 Visites op de weide worden (uit praktische overwegingen) in de herfst en winter zoveel mogelijk vermeden.
🌡 Bij vrieskou overdag is het mogelijk dat uw afspraak wordt verplaatst naar een latere datum. Idem voor temperaturen boven 30°C