Wat is EOTRH?

Wat is EOTRH?

EOTRH (Equine Odontoclastic Tooth Resorption & Hypercementosis) is een aandoening die de laatste jaren meer en meer gezien wordt. Deze aandoening wordt voornamelijk gezien bij oudere paarden (+/- 20 jaar). Het komt voor ter hoogte van de snijtanden, maar soms zijn de hengstentanden ook betrokken in het proces. Vaak begint het aan de buitenste (hoek)snijtanden.

Onderzoek heeft de oorzaak of de trigger van EOTRH nog niet kunnen aantonen. Wat men wel weet, is dat bepaalde lichaamscellen (odontoclasten) ter hoogte van de tandwortels het tandmateriaal en omliggende botweefsel vernietigen ("Resorption"). De tanden komen daardoor losser. Dit proces gaat gepaard met een ontsteking in de diepte ter hoogte van de tandwortels. Ter hoogte van het tandvlees zijn dan kleine rode puntjes te zien die soms evolueren tot fistelgangen met etter. Het tandvlees trekt ook terug waardoor de tanden meer bloot komen te liggen. De aanwezigheid van overmatig tandsteen op de snijtanden is vaak ook een verklikker van deze aandoening. EOTRH kan twee richtingen uit gaan: resorptie (zoals hierboven beschreven) of hypercementose. Als reactie op dit hele gebeuren, gaat de tand extra cement aanmaken ("Hypercementosis"). Dit kan extreme vormen aannemen. Een combinatie van resorptie en hypercementose is ook mogelijk.

EOTRH herkennen in een vroeg stadium is niet eenvoudig. Het tandvlees trekt langzaam terug, de tandwortels worden meer uitgesproken, het paard kwijlt meer, heeft moeilijkheden bij het afbijten van wortels/appels/bieten, er ontstaan tekenen van ontsteking en fistels op het tandvlees (pijl),... . Bij twijfel geeft een RX-foto zekerheid over het al dan niet aanwezig zijn van deze aandoening.

Dit is voor het paard een pijnlijk proces. Het verwijderen van de pijnlijke tanden is de enige manier om het paard pijn-vrij te krijgen.

EOTRH2