Waarom proppen maken?

Proppen maken zonder reden?

De pony is plots proppen beginnen maken op hooi, voordroog en gras. De gebitsverzorger die altijd bij deze pony komt, is toen geweest en heeft geen haken of iets dergelijks gevonden, wat eventueel het proppen maken zou kunnen verklaren.

Omdat de problemen bleven en de pony toch begon af te vallen, werd er een 2nd opinie ingeroepen. Het beeld rechts op de foto is van de pony, het beeld links is van een normaal gebit.
Er vallen 4 zaken op:
-De bovenkiezen zijn iets "korter" dan normaal.
-De bovenkiezen vertonen vrij weinig reliëf. Reliëf is nodig om hard plantenmateriaal goed te kunnen vermalen.
-De bovenkiezen staan vrij plat (vertonen amper een normale hoek van het kauwvlak).
-Uitgesproken kaakgewrichten
(De hoogte, structuur en hoekvorm van de onderkiezen was wel normaal.)

Verder is niets pijnlijk in de mond gevonden wat het proppen zou kunnen verklaren. Vermoedelijk ligt hier een mechanisch probleem aan de oorzaak. Het lijkt alsof de boven- en onderkiezen elkaar nog maar weinig raken en het eten "opgepropt" wordt tussen de tanden door de kauwbeweging in plaats van "vermalen" te worden. Dit zorgt voor een overbelasting van het kaakgewricht.

Deze pony heeft na de gebitscontrole een week ontstekingsremmer-pijnstiller gekregen. Het resultaat was dat de pony véél minder proppen maakte, maar het probleem was nog niet verdwenen. Na stopzetting van de medicatie, kwam het probleem terug (in iets mindere mate) en de kaakgewrichten waren minder opgezet.

De eerste kies was ook iets verhoogd. Deze werd ingekort zodat de andere kiezen beter in occlusie komen. Verder werd er aangeraden om de pony zoveel mogelijk op gras te zetten, waardoor de kiezen minder afslijten en de kans krijgen om "bij te groeien". De situatie is beetje bij beetje beter geworden en enkele maanden later was  het probleem volledig opgelost.

Het is moeilijk vast te stellen wat de oorzaak hiervoor is. Vermoedelijk zit een vorige gebitsverzorging (waarbij er iets te enthousiast aan de bovenkiezen geveild werd) hier wel voor iets tussen.