Verwondingen door emailpunten

Verse verwondingen door emailpunten die in de wangen prikken.

Dit is een mooi voorbeeld van wat scherpe emailpunten kunnen doen met de mond van uw paard. De ruiter had bij dit pas aangekochte paard klachten bij het rijden, dus liet zo snel als mogelijk de tanden nakijken. Het paard had voor het mondonderzoek nog gereden.

Je ziet heel mooi de verse verwondingen in de wang die door de emailpunten veroorzaakt zijn bij het rijden. Door de combinatie van bit en neusriem wordt bij het rijden de wang tegen deze punten gedrukt en er langs geschraapt.

Ik moet er wel bij vertellen dat dit paard een heel gevoelige huid heeft. Dit schimmel-paard krijgt heel snel wondes van het halster, deken, singel,... . Dit was ook in de mond te zien. Zowel de wangen als de mondhoeken waren op meerdere plaatsen erg beschadigd.

Het afronden van de emailpunten (zie foto) gebeurt standaard bij de jaarlijkse gebitsverzorging. Het spreekt voor zich dat, hoe langer men de volgende gebitsverzorging uitstelt, hoe scherper deze punten terug worden. Normaal genomen zijn de emailpunten na 1 jaar terug scherp genoeg om problemen te kunnen veroorzaken. Bij dergelijk paard is een tijdige gebitsbehandeling zeker een must. Eventueel een halfjaarlijkse behandeling kan nodig zijn bij dergelijke gevoelige huid.