Smooth mouth met grote trap

Vertrouw enkel je eigen ogen!

2 maand geleden was deze pony bij de "tandarts" (gebitsverzorger) geweest omdat ze toch erg mager wordt de laatste tijd. De pony is 26 jaar en heeft ook Cushing (krijgt medicatie). Na 10 minuten was de gebitsverzorger weer weg en zei hij dat hij niets kon doen... .

De pony bleef vermageren ondanks voldoende weidegang. De eigenares vertrouwde het vorige bezoekje van de tandarts toch niet helemaal dus ik werd er bij gehaald.

Links op de foto zie je dat de kiezen (door ouderdom) hun structuur verloren zijn en dus een hol en glad uitzicht hebben (smooth mouth). Aan dergelijke slijtage kan je als tandarts inderdaad niets doen, tenzij de scherpe randjes afronden. Op de rechter zijde van de foto zien we iets dat mij meer verontruste. De 2de kies is trapvormig verhoogd omdat in de onderkaak er geen 2e kies meer aanwezig is. De bovenkies is meerdere centimeters te lang zodat bij het sluiten van de mond en bij het kauwen de bovenkies in het tandvlees van de onderkaak graaft.

Ik ben begonnen met het inkorten van deze 2e bovenkies met de rasp (iets wat de vorige tandarts nog niet had gedaan), maar toen ik bezig was, zag ik dat de kies meer en meer mobiel werd. Omdat er ook een groot diastema achter zat hebben we besloten om de kies ineens te trekken. Deze kies had toch geen functioneel nut meer aangezien de tegenoverliggende kies in de onderkaak reeds weg was. Een extractie zou in dit geval het snelste resultaat op leveren.

Omdat dergelijk gebit problemen heeft om normaal ruwvoer te vermalen, werd de voeding aangepast in de hoop dat de pony terug zou bijkomen. Ondanks dat ze voldoende at, kwam ze niet meer bij in gewicht. Een half jaar later is de pony ingeslapen.

Trap 2e kies bovenTrap 2e kies