Gevolg van een spleetje

Je ziet niet aan de buitenkant hoe het gebit van je viervoeter er uit ziet!13138833_1175964929104307_2362767860309147065_n

Dit is het gebit van een 8-jarige kleine shetlandpony. Een prinsesje langs de buitenkant, maar prinsesjes kunnen ook tandproblemen hebben! Deze kleine meid heeft bovenaan 6 kiezen aan elke kant en onderaan maar 5! Dat maakt dat er onderaan iets meer ruimte is. Tussen de 2de en 3de kies onderaan is zowel links als recht een spleetje. De 3e bovenkies (links en rechts) slijt op de plaats van dit spleetje niet af. In tegendeel, na verloop van tijd past deze perfect in dit spleetje. De verhoging op deze bovenkiezen is schans-vormig. Op de foto hieronder zie je de verhoging bovenaan in de spiegel en de spleet onderaan in de spiegel. Wanneer de mond sluit, raakt de punt van de verhoging het tandvlees in de onderkaak. Als deze niet wordt ingekort, zal de tand steeds langer worden en dieper graven tot in het tandvlees en het kaakbeen. Jaarlijks bijhouden is dus de boodschap!

Schans spiegel

En wat blijkt... 2 correcties later zijn de onderkiezen netjes tegen elkaar geschoven omdat de wig er niet meer tussen duwde! Het wigje zal dus de kans niet meer krijgen om terug te komen. De voorste bovenkies zal altijd wel een haak blijven vormen door het ongelijke aantal tanden in de mond.

Resultaat na 2 correcties.