Proppen maken

Paarden maken proppen omdat ze niet goed kunnen kauwen.

Het maken van proppen kan verschillende oorzaken hebben. De meest bekendste, maar daarom niet meest voorkomende oorzaak zijn haken. Enkel wanneer haken groot genoeg zijn om de kauwbeweging te blokkeren of wanneer haken in de tegenoverliggende kaak prikken, zal een paard hierdoor proppen maken. De meest voorkomende oorzaak is de minst bekende: diastema's. Het hebben van spleetjes tussen de kiezen is een pijnlijk proces waardoor paarden niet meer willen doorkauwen op hun ruwvoer. Dit komt door het ontstoken tandvlees en de weefsels rond de betrokken tanden die pijn doen. Het rottende voedsel dat tussen de kiezen blijft vastzitten zorgt voor de ontsteking en periodintitis/parodontitis. Ook wordt er bij iedere kauwbeweging opnieuw voedsel bij in de spleet gedrukt wat op zijn beurt voor pijn zorgt.

De prop op de foto is afkomstig van een paard dat meerdere diastema's heeft in de onderkaak. Ze speken dit terug uit omdat ze het niet fijn genoeg gekauwd krijgen om in te slikken. Paarden kunnen proppen maken op gras, hooi, voordroog, stro,... . Sommige paarden eten op het einde van hun maaltijd opnieuw de proppen op nadat ze een tijdje hebben kunnen weken met het speeksel.

Alle gebitsafwijkingen die mechanische hinder voor te kauwen geven of pijn veroorzaken kunnen aanleiding geven tot het maken van proppen. In dat geval zijn de tandproblemen al vergevorderd.