Perifere cementcariës

Wat is perifere cementcariës?

Cement is 1 van de 3 bestanddelen waaruit een tand is opgebouwd en is zeer gevoelig aan cariës / tandbederf. Het cement bevindt zich aan de buitenzijde van iedere tand en in de bovenkiezen zijn er ook nog 2 aparte cementbekers aanwezig.

D.w.z. dat er op twee verschillende plaatsen cariës kan optreden: aan de buitenzijde van de tand (perifere cementcariës) en in het midden van de bovenkiezen (infundibulaire cariës, oftewel gaatjes).

Op de foto zie je dat de buitenzijde van de tand verscheidene kleine putjes vertoont. Dit is het begin van perifere cementcariës. Wanneer dit proces verder verloopt, zal het cement volledig verdwijnen en komt het email bloot te liggen. Deze aantasting kan voedingsgerelateerd zijn of het gevolg zijn van een mechanisch probleem. Een te hoog suiker gehalte (abnormaal veel krachtvoer) of te zure voeding (zoals maïskuil voor koeien) tasten dit cement aan. Ook wanneer kiezen uit de rij staan (richting de wang toe) blijft er gemakkelijk voedsel tussen de scheve tand en de wang steken. Het voedsel (bvb. gras) begint dan te verteren/gisten, wat aantasting van het cement veroorzaakt. Ook bij diastema's is dit het geval wanneer er veel voedsel voor een lange tijd blijft vast steken.

Gelukkig is enkel het gedeelte in de mond aangetast en blijft de rest van de kroon gespaard. Na voldoende tijd (eruptie) en bij het wegnemen van de oorzaak zal dit type cariës vanzelf kunnen verdwijnen.