Onverwachte myiase

Wanneer het tandvlees niet mooi aansluit rond de tanden, is daar een reden voor.

Dit 4 jarig paard werd aangeboden voor routine controle na aankoop. Ze werd gesedeerd zodat het onderzoek en de behandeling rustig kon verlopen.

Bij een grondige inspectie was zowel links als rechts aan de binnenzijde t.h.v. de overgang van de 3de-4de bovenkies een kleine onregelmatigheid te zien in het tandvlees dat het gehemelte vormt. Wat op het eerste zicht een onschuldig wondje leek als gevolg van het wisselen van de doppen, leek bij nader onderzoek niet zo onschuldig. Bij het verwijderen van het vuil met een lange pincet, kwamen er levende witte maden mee uit de wonden (myiase). De gang gegraven door de maden was +/- 2 cm diep.

Alle maden werden nauwkeurig verwijderd uit beide openingen, alles werd grondig gespoeld en ontsmet. Op de controle 4 dagen later was het linkse wondje (niet op de foto) reeds bijna volledig genezen. Het wondje rechts in de mond (zie foto) was verkleind maar nog niet geheeld. Deze wonde werd opnieuw proper gemaakt en gespoeld. Op de controle 2 weken later was alles perfect genezen!

Verder had dit paard vrijwel perfecte tanden, dus als men niet grondig zou kijken (zonder sedatie, zonder degelijk licht, zonder spiegel, zonder exploratiesonde) zou zoiets over het hoofd gezien worden. Dan hebben de maden vrij spel om steeds dieper een weg te vreten in het tandvlees. Gelukkig waren we er op tijd bij!

Situatie tijdens het spoelen:

myiase3myiase2