Na 30 jaar volledig opgesleten

Na 30 jaar dienst te doen zijn de bovenkiezen opgesleten.

Deze shetlandpony had al langere tijd last met eten, had regelmatig slokdarmobstructies en werd ziender ogen magerder. Als je in de mond kijkt, zie je dat alle bovenkiezen volledig opgesleten zijn tot op het wortelniveau. Deze wortelstompjes zijn relatief zacht en wordt ook wel "smooth mouth" of een "seniel gebit" genoemd. In de onderkaak staan alle kiezen er nog en hebben een behoorlijke lengte.

Naarmate een tand meer en meer "op" geraakt, wordt hij zachter naar de wortel toe (het tandemail verdwijnt richting de wortel). De tand die het eerste "zachter" wordt dan de tegenoverliggende tand, zal het onderspit moeten delven en wordt volledig weggesleten door de andere tand (in dit geval de tanden uit de onderkaak).

Bij zo'n geval staat een tandarts letterlijk met zijn handen vol materiaal en kan die weinig doen. Enkel scherpe randjes kunnen afgerond worden en uitstekende delen van de onderkiezen kunnen ingekort worden om het mondcomfort te verhogen.

Bij dergelijk geval is een aangepast VOEDINGSADVIES onmisbaar. De voeding moet worden aangepast naar voorgemalen ruwvoer (met korte vezels).  Ook het krachtvoer kan aangepast worden naar bijvoorbeeld een slobber. Deze aanpassing is nodig om nieuwe slokdarmobstructies te voorkomen, maar ook om de pony van voldoende energie te voorzien. Voldoende energie om niet verder af te vallen, om op gewicht te blijven en zelfs terug te verdikken. Wanneer de voeding niet wordt aangepast, lopen dergelijke oud pony's en paarden het risico op sterke vermagering, slokdarmobstructies, diarree en fatale koliek.

Deze pony is een maand nadien ingeslapen wegens aanhoudende slokdarmobstructies. Hij probeerde nog gras te eten, maar het bleef altijd vastzitten in zijn slokdarm.