Luchtzuigen

Chronisch luchtzuigen is slecht voor de tanden!

Dit 23 jarig paard heeft in zijn bovenkaak nog enkel de stompjes van zijn snijtanden staan. Dit is het gevolg van extreem en langdurig luchtzuigen. Hierbij plaatst het paard zijn tanden op de rand van de staldeur/voerbak/weidepalen/... en maakt een bijtende en krollende beweging met het hoofd waardoor de bovenste snijtanden abnormaal afslijten.

Waarom doen paarden dit? Paarden beginnen dit te doen uit stress of uit verveling. Vaak wordt het al snel een gewoonte en een alledaagse bezigheid (zo ook kribbenbijten). Het is het beste te vergelijken met nagelbijten bij de mens.

Dit heeft enkele gevolgen:
-Het te snel afslijten van de tanden kan mogelijks het wortelkanaal van de tand bloot leggen.
-De snijtanden uit de onderkaak maken geen contact meer met de snijtanden uit de bovenkaak waardoor ze niet meer afslijten en "te lang" worden.
-De snijtanden sluiten normaal de mond vooraan af en houden de tong binnen. Bij dit paard hangt de tong regelmatig wel eens uit de mond.
-Een bezoek aan de tandarts met een gewone mondspreider is niet zo vanzelfsprekend. Mondspreiders zijn gemaakt om tussen de snijtanden te plaatsen. Bij dit paard steunt bovenaan zijn gehemelte en tandvlees op de plaat i.p.v. de tanden. Dit is geen aangenaam gevoel voor het paard en men loopt het risico dat de bovenkaak van de mondspreider schuift tijdens een behandeling. Aangepaste inlegplaatjes kunnen hiervoor een oplossing bieden.

De foto hieronder is een vooraanzicht.

luchtzuiger front