Kauwen was onmogelijk

Vermageren heeft een reden!! Ouderdom is geen reden...

Dit is het verhaal van een 20-jarige mini-pony die meerdere jaren bij iemand anders heeft gestaan (als kinderpony) en na zoveel jaar terug naar zijn eigenaar is gekomen, maar dit maal als een pony met vel over been (body condition score 1 op 9).

BCS1

Het arme dier kon zijn onderkaak niet meer naar links of rechts bewegen omdat de voorkant van zijn onderste kiezen nooit in slijtage is gekomen. Daardoor staan er enorme haken onderaan die langs de buitenzijde van de bovenkiezen passeren en in de wangen steken. Deze pony kond dus al langere tijd niet meer kauwen waardoor hij te weinig heeft kunnen eten en extreem hard is afgevallen. De pony deed meerdere uren over het "eten" van een klein handje brokken. Het eten van ruwvoer (gras of hooi) was onmogelijk geworden. De pony had naast zijn vetreserves al zijn spieren opgebruikt.

Spijtig genoeg leeft de perceptie nog steeds dat het "normaal" is dat oudere paarden of pony's er mager uit zien. Wanneer een paard of pony mager wordt, is daar STEEDS een reden voor. "Ouderdom" is geen "ziekte". Ouderdom maakt wel dat er steeds meer kwaaltjes opduiken waardoor er meer verzorging nodig is. Een ouder paard of pony kan perfect rond en gezond zijn mits de correcte verzorging! Uiteraard op voorwaarde dat het dier gezond is. 

De beelden spreken voor zich...

Een korte blik in de mond toont de onderkies die volledig tot in de bovenkaak steekt:
haken2

De haak rechts in de mond was super scherp en heel puntvormig en heeft diepe wondes veroorzaakt in de wangen (wondes op de rechtse foto):
haken3

Dezelfde situatie is links in de mond terug te vinden:
haken4

De rechter haak na correctie waarna de pony terug zijn onderkaak naar links en rechts kon bewegen:
haken5

Een overzicht van de mond voor de behandeling:
haken6

Dit is het resultaat op 3 maanden na de eerste behandeling. Zijn body condition score is al gestegen van een 1 op 9 naar 3 à 4 op 9!

BCS opvolging