Gevolgen van een golfgebit

Het belang van een golfgebit wordt vaak nog onderschat.

Regelmatig worden er golfjes gevonden in het gebit bij paarden. Meestal is een golfgebit niet zo erg, maar als deze golven jaar na jaar verder evolueren, komen er problemen van.

Zoals geweten, slijten de tanden van het paard op elkaar af. Vaak zijn de tanden aan de holle kant van de golf nét iets zachter dan de tanden in de bolle kant. Dit maakt dat een lichte golf verder kan evolueren tot een meer uitgesproken golf. Deze kan zo ver evolueren dat de tanden in de holle kant van de golf gelijk komen te staan met het tandvlees of gehemelte. De te hoge (bolle) tanden uit de tegenoverliggende kaakhelft (hier onderkaak) zullen dan het slijmvlies kunnen raken en voor verwonding van de mond zorgen.

Bijkomend ontstaan er zeer gemakkelijk diastema's (spleetjes tussen de tanden) in de holle zijde van de golf.

Op deze foto is het diastema aangeduid met de cirkel (nadat het voedsel uit het diastema is gehaald). De emailpunten op de binnenkant van de onderkiezen hebben bijkomend het gehemelte verwond (pijl). Dit alles heeft de wonde in het gehemelte verder doen evolueren naar een gat van ongeveer 1,5 - 2cm diep.

In eerste instantie is het in dergelijk geval belangrijk om de oorzaak aan te pakken: de top van de golf afplatten en de emailpunten aan de tongzijde goed afronden. Zo krijgt de wonde de kans om te genezen. Op een hercontrole, 2 maand nadien, was er niets meer van de wonde te zien en was alles mooi genezen.