Genezing van diastema

De behandeling van diastema's bestaat uit het doen verdwijnen van de ontsteking.

Dit is een diastema (spleetje) dat 1 jaar geleden behandeld is omdat er voedsel tussen de 2 kiezen gevangen zat. Dit voedsel kan niet meer weg en begint te rotten. Daardoor was het onderliggende tandvlees ontstoken. De behandeling van diastema's bestaat uit het doen verdwijnen van de ontsteking met volledig genezing van het weefsel rond de tand.

Al het aanwezige voedsel werd verwijderd uit de spleet en er werd gekozen om het spleetje open te boren (breder te maken). Nadien werd deze spleet opgevuld met een kunststof plug die regelmatig vervangen werd.

Het resultaat van dit genezingsproces is te zien op deze foto. Het tandvlees is mooi hersteld en tussen de 2 tanden bevindt zich mooi roze tandvlees. De ontsteking is verdwenen en dus ook de pijn die hiermee gepaard gaat. Deze spleet wordt wel preventief opnieuw opgevuld met een plug om te voorkomen dat er opnieuw voedsel in ophoopt. In theorie kan het voedsel er vanzelf weer uit als de spleet breed genoeg is, maar in praktijk valt dit nog wel eens tegen.

Genezingsproces van een diastema bij een paard.