Gebroken onderkies

Abces in de onderkaak blijkt het gevolg te zijn van een gebroken onderkies.

Deze pony had al enkele jaren een harde zwelling aan de onderkaak waar regelmatig langs onder etter uit kwam. Omdat deze pony recent was overgekocht en de nieuwe eigenaars de beste zorgen voor hun pony willen, hebben ze een afspraak gemaakt.

Bij het aftasten van het hoofd was aan de linker onderkaak een flinke verdikking van het bot te voelen. Op dat moment was er geen etter waar te nemen. Bij het openen van de mond werd meteen duidelijk waarom de onderkaak dik staat: de 2de kies in de onderkaak is gebroken. De kies is open gespleten tot op wortelniveau. De spleet tussen de twee delen was volledig gevuld met rottend voedsel. De tand is volledig afgestorven en het rottende voedsel zorgt in de diepte voor een abces ter hoogte van de tandwortels.

gebroken onderkies spiegel

Deze tand móet verwijderd worden om de pony van zijn pijn te verlossen.

Links op onderstaande foto is de gebroken kies te zien, na extractie. Doordat deze zo rot is, is hij er in stukken uit gekomen. Vlak voor het verwijderen van de gebroken kies zijn er RX foto's gemaakt. Daarop bleek de wortel van de achterliggende kies (rechts op de foto) ook aangetast te zijn met een lokale abcesvorming. Daarom zijn beide kiezen verwijderd.

kiezen na extractie

Deze pony moet jaarlijks naar de tandarts om de bovenliggende kiezen (2e en 3e kies uit de bovenkaak) ieder jaar wat in te korten omdat deze nu niet meer kunnen afslijten op de onderkiezen.