EOTRH met extreme hypercementose

Een vorm van EOTRH die je van je sokken blaast.

Deze pony heeft een extreme vorm van hypercementose door EOTRH. Dit proces is al jaren aan de gang. Men had tegen de eigenaar verteld dat de tanden vanzelf wel zouden uit vallen... . Niets is minder waar.

Ter hoogte van de snijtanden zijn de boven- en onderkaak zo verdikt door de hypercementose, dat de pony zijn lippen niet meer kan sluiten. Iedere tand heeft ter hoogte van zijn wortel en (verborgen) kroon extreem veel cement aangemaakt. Door de druk hiervan zijn de tandwortels uit elkaar gedreven en is het gedeelte waar de snijtanden staan enorm vergroot. Het geheel is extreem pijnlijk. De pony moest zwaar gesedeerd worden om nog maar te kunnen kijken naar de snijtanden.

De enige manier om deze pony terug pijnloos door het leven te laten gaan is extractie van alle snijtanden. Dit is onder algemene anesthesie gebeurd.

 

Kan een paard na het trekken van de snijtanden nog eten?

Ja, zelfs beter dan voordien! Je mag niet vergeten dat paarden met hun kiezen eten. Deze pony kon voor de operatie enkel nog zijn voedsel opnemen met zijn tong en zijn pijnlijke tanden. Na de operatie kon de pony weer zijn lippen gebruiken en zo zijn hooi en krachtvoer opnemen. Hij plukt zelfs zonder snijtanden de haag nog steeds kaal! Grazen is mogelijk, maar enkel op weides met middellang tot lang gras. Het gras wordt dan voornamelijk geplukt met de lippen. Hooi wordt best los in een hoop gegeven en niet langer uit een hooinet. Het spreekt voor zicht dat het afbijten van wortels en bieten ook niet meer zal gaan. Het kan wel op voorhand in stukjes gesneden worden en zo gevoederd worden. Ook drinken moet bij deze pony een pak vlotter gaan nu hij zijn lippen weer kan sluiten.

Op de foto is het uitpuilende cement zichtbaar aan het bovenste gedeelte van iedere tand uit de bovenkaak. Het doet denken aan tandsteen, maar dat is het niet! Dit is puur tandmateriaal dat extra aangemaakt is.

De tanden na de operatie zijn te zien in de Case: Hypercementose - EOTRH .

EOTRH2

Zijaanzicht van de snijtanden met EOTRH

Hieronder zijn nog de RX foto's weergegeven:

RX_maxilla2

Bovenkaak met EOTRH: hypercementose

Onderkaak met EOTRH: hypercementose

Onderkaak met EOTRH: hypercementose

Zijdelingse opname van boven- en onderkaak met EOTRH: hypercementose. Merk ook op dat de lippen niet kunnen sluiten!

Zijdelingse opname van boven- en onderkaak met EOTRH: hypercementose. Merk ook op dat de lippen niet kunnen sluiten!

Het resultaat, 1 jaar na extractie van alle snijtanden (frontaal aanzicht)

Het resultaat, 1 jaar na extractie van alle snijtanden (frontaal aanzicht)