Emailpunten aan de bovenkiezen

Ieder paard heeft emailpunten aan de bovenkiezen.

Emailpunten aan de buitenzijde van de bovenste kiezenrij kunnen voor verwondingen in de wangen zorgen. Bij het eten worden de wangen over deze scherpe punten heen bewogen en ontstaan er voornamelijk achteraan in de mond verwondingen. Bij het rijden worden de wangen door het bit en de neusriem tegen de punten gebruik. Daardoor zien we vaker vooraan in de mond letsels. Deze scherpe punten worden best ieder jaar bijgevijld.

Deze punten zijn het resultaat van het grillige verloop van het email (glazuur) in de tanden en de hoek waarin het kauwvlak zich bevindt. Het kauwvlak staat niet mooi horizontaal maar helt af naar de buitenzijde. Daardoor ontstaat er een scherpe hoek aan de buitenzijde van de bovenkiezen. Het grillige verloop van het email zorgt ervoor dat iedere bovenkies aan de buitenzijde 2 uitstulpingen heeft. Dit zijn de emailpunten. De bovenkaak is ook breder dan de onderkaak, waardoor deze punten dicht tegen de wangen zitten. 

Deze punten worden door de tandarts weggevijld, maar deze komen terug omdat de tanden heel het leven van het paard blijven afslijten. De aangebrachte afronding slijt mee af.