Een tandje te veel

Vroeg ingrijpen voorkomt problemen op latere leeftijd.

Dit paard van 14 jaar heeft bovenaan een snijtand te veel, namelijk 7 in plaats van 6! De extra snijtand is een melktandje dat is blijven staan (zie blauwe pijl). Deze staat in de weg voor de 2e bovensnijtand. Daardoor staan de 2e en 3e snijtanden te ver naar achteren. Dit heeft tot gevolg dat de 3e bovensnijtand niet raakt met een snijtand uit de onderkaak en dus langer wordt. Als deze niet regelmatig wordt bijgevijld, zal hij het tandvlees onderaan raken. Je ziet ook dat de 3e ondersnijtand abnormaal scheef is afgesleten door de slechte positie van de snijtanden er boven.

Wanneer dit paard rond 3-4 jarige leeftijd zou nagekeken zijn door een tandarts, kon dit melksnijtandje dat niet wisselde, op tijd getrokken worden. Dan hadden de 2e en 3e snijtanden bovenaan op hun juiste positie gekomen en was er geen slijtageprobleem op latere leeftijd.

Op deze leeftijd, 14 jaar, kan het melksnijtandje nog getrokken worden, maar de kans dat het spleetje nog sluit doordat de 2 andere snijtanden opschuiven is op deze leeftijd behoorlijk klein geworden. Het belangrijkste op dit moment is dat de bovensnijtanden nummer 2 en 3 correct en jaarlijks ingekort worden.