Diastema’s door scheve kiezen

Diastema's door scheve kiezen of scheve kiezen door diastema's?

Deze 6 jarige haflinger heeft zeer zware periodontitis/parodontitis als gevolg van meerdere diastema's in de onderkaak. De voorlaatste kiezen links en rechts staan scheef richting de tong en de kies daarvoor staat meer richting de wangzijde. Daardoor is er ruimte tussen de kiezen waar voedsel tussen kruipt en blijft vastzitten. Dit voedsel begint te rotten en zorgt voor een ontsteking in de diepte tussen de kiezen. Deze ontsteking zorgt er op zijn beurt voor dat de ligamenten van deze kiezen aangetast worden. Daardoor kunnen de betrokken tanden losser en schever gaan staan.

Een half jaar geleden is de behandeling van de diastema's gestart. De haflinger was toen heel mager en maakte grote proppen op zowel gras als hooi. Na de behandeling van de diastema's kon dit paard weer eten zonder proppen te maken en in combinatie met de aangepaste voeding is ze opnieuw mooi bijgekomen.
Regelmatige opvolging en behandeling van de diastema's blijft nodig om zonder pijn te kunnen eten.

De linkse foto is een half jaar geleden genomen: één van de diastema's is gevuld met rottend voedsel. Het tandvlees en diepere ligamenten zijn ontstoken en bloedt zeer gemakkelijk.
De rechtse foto is een half jaar later genomen na het verwijderen van de eerder aangebrachte kunststof plug. Het tandvlees staat mooi, de ontsteking is weg en de ruimte is vrij van voedsel dankzij de plug (klik om te vergroten).

Diastema na half jaar