Diastema

Diastema's zijn een van de pijnlijkste gebitsproblemen bij paarden.

Diastema's zijn ruimtes/spleetjes tussen tanden die er normaal niet mogen zijn. In deze spleetjes komt tijdens het kauwen voedsel vast te zitten. Het voedsel blijft zitten, hoopt op  en vormt zo een voedselpocket (te zien op de foto's). Een voedselpocket is een ruimte tussen de tanden waartussen voedsel blijft ophopen en vaststeken. Het opgehoopte eten wordt steeds dieper tussen de tanden en tandvlees gedrukt. Doordat het begint te rotten op deze plaats ontstaat er hier een zeer pijnlijke ontsteking van het tandvlees en het omliggende tandweefsel. Als diastema's niet tijdig behandeld worden, evolueert dit tot periodontitis waarbij de diepere weefsels van de tand(en) worden aangetast.

Dit hele proces is een van de pijnlijkste tandproblemen die een paard kan hebben. Door de pijn durven ze niet meer door te kauwen en maken ze proppen.

De behandeling van dergelijke spleetjes hangt af van het type (vorm), grootte en ergheid van de ontsteking. Een voorbeeld van een behandeling kan je hier vinden.

Een paard met diastema's moet regelmatig gecontroleerd en behandeld worden om de ontsteking onder controle te kunnen houden. De spleten zelf verdwijnen vaak helaas niet meer, maar de pijn kan wel zo goed als mogelijk beperkt worden.