De pyreneeën, na 29 jaar

Te grote haken waardoor eten onmogelijk werd.

Dit is een typisch verhaal waarbij er in de zomer geen probleem te zien is, maar waarbij de pony in de winter veel te mager wordt en geen hooi meer kan eten. De pony kon enkel nog maar slobber binnen krijgen. Hooi en gras kwamen er in propjes weer uit. Gelukkig ging er bij de eigenaar toch een belletje rinkelen dat er iets mis kon zijn met de tanden. De shetlander was ook niet meer aangenaam in de omgang: hij was lastig tot zelfs agressief met momenten en hij beet veel naar zijn baasje.

De beelden spreken voor zich, dit zijn "de pyreneeën". Het hoofdprobleem bij deze kleine vriend zijn de voorste kiezen bovenaan die gigantisch overgroeid zijn. Door deze veel te grote haken kon de pony geen kauwbewegingen meer maken. Bij het toe bijten prikken de haken ook onderaan in de wangen en tandvlees waardoor dit helemaal beschadigd is. Bijkomend heeft hij nog 2 losse kiezen, 1 gebroken kies en enkele diastema's. De rest van het gebit loopt ook alles behalve in een horizontale lijn naar achteren.

Na het verwijderen van de haken en minimaal oplappen van het gebergte, herleefde hij al helemaal. De emmer met slobber bleef onaangeroerd aan de kant staan: hij wou enkel nog maar gras en hooi eten! Hij werd terug een lieve knuffel-pony en is nadien ook een heel pak bijgekomen. Dergelijk gebit valt op deze leeftijd niet meer volledig te corrigeren omdat het te extreem misvormd is.

Links: voor correctie   |    Rechts: na correctie
Correctie haken

De haak op de eerste kies en het gevolg hiervan in de onderkaak:
Grote haak