Beginnende smooth mouth

Beginnende smooth mouth of seniel gebit.

Dit paard van 22 jaar heeft af en toe last met hooi te kauwen (afhankelijk van de kwaliteit). Bij het bekijken van de tanden valt het op dat de 3e en 4e bovenkiezen centraal uitgehold zijn en hun structuur hebben verloren. De eerste 2 kiezen hebben nog wel mooi hun structuur. De andere bovenkiezen achteraan verliezen ook stilaan hun structuur.

Bovenkiezen hebben over de hele lengte van de kroon 2 centrale emailbekers/glazuurbekers. Deze structuren zorgen centraal in de kies voor een oppervlaktevergroting van het email en geven de tand op deze manier een harde ribbeling op het kauwvlak. Het email wordt omgeven door zachter dentine en cement dat sneller afslijt. Daardoor steekt dit email lichtjes uit en zorgt dit ervoor dat ruwvoer fijn gemalen kan worden. Wanneer de bovenkiezen op het einde van hun leven gekomen zijn (slijtage tot aan de wortel), verdwijnen deze 2 centrale emailbekers. Daardoor worden oude bovenkiezen typisch hol en glad. Wanneer dit op alle kiezen het geval is, spreken we van een smooth mouth.

Aangepast ruwvoer is in dat geval aangeraden.

Onderstaande foto is ruim een half jaar later genomen van de andere zijde. Zowel boven- als onderkiezen verliezen structuur.

smooth mouth

De voorste onderkiezen beginnen ook op te splitsen omdat ze tot aan wortelniveau opgesleten zijn. De volledige eerste kies is in de spiegel te zien, opgedeeld in 2 stukken.

opgesplitste onderkies wortelniveau